Oxlow Lane & Roxwell Road for BeFirst

Image credit: Avanti Architects

CampbellReith actively contributed to the masterplanning of the development layout at Oxlow Lane and Roxwell Road.

The Oxlow Lane site features existing public sewers traversing the development area and our plans to take into account the constraints of the scheme which incorporated sustinable drainage techniques, including rainwater harvesting. Our team worked closely with the architect and statutory authorities to help demonstrate that the scheme meets the requirements of the National Planning Policy Framework for both provision of drainage and compliance for flooding and that it is suitable for the designed lifetime of the proposed development.

Although the Roxwell Road site benefits from the presence of an existing flood defence system, it is located within an area shown to be at risk from fluvial flooding and surface water accumulations. By proposing a development with a safe refuge on the upper floors and no sleeping accommodation at ground level, the flood risk to residents has been alleviated in the event of a breach of the flood defences.

CampbellReith’s in-house geotechnical and geo-environmental teams were engaged to assess the ground conditions, scope the ground investigations and produce interpretative reports for both sites. The investigations undertaken and reporting helped identify the key risks in the ground and proposed cost effective solutions to manage these risks. On the Roxwell Road site, the presence of organic soil and peat in the ground was confirmed and the implications on the foundation and drainage solutions assessed. The CampbellReith reports were submitted as part of the planning applications which both received approval unanimously.

As well as undertaking the civil, structural, geotechnical and highways/transportation consultancy work, CampbellReith managed many of the specialist surveys required to inform the masterplanning for both the sites and for inclusion into the planning application. The Oxlow Lane site was largely constrained by a row of mature trees along the eastern length of the site, underneath which lies a utilities corridor. Using the information gathered from the constraints analysis, CampbellReith was able to inform the design team of this significant constraint which shaped the final masterplan.